torsdag den 24. april 2014

App til nodelæring

Jeg håber i alle har nydt påsken og haft god tid til at lege og hygge med børnene. I påsken blev jeg bedt om ikke jeg ville finde en app, der på en sjov måde kan lære børn noget om noder. Det ville jeg selvfølgelig gerne. Der findes masser af apps om dette emne, men ikke alle er noget værd. Jeg synes dog, jeg har fundet en, der både er sød, lærerig og sjov. Den hedder Note Teacher Kids og fås til både Iphone, Ipad og Android. Den fås i både en mindre, gratis version og i en udvidet, der koster kr. 13,-  så kan I jo prøve jer frem og se, om i vil investere i den store version. App'en er anbefalet til børn fra 4 år og op, men jeg ville nok vente til i hvert fald 5 år og den kan sagtens spilles af større børn, da sværhedsgraden stiger undervejs i spillet. Særligt for de små, kræver app'en, at der er en voksen til at hjælpe undervejs.

Jeg vil i dette indlæg omtale den udvidede version, da jeg synes den er pengene værd og giver mange gode muligheder for nodelære til børnene. App'en fokuserer på tonenavne og på, hvor på klaveret tonerne ligger og ikke på rytmer (en rytme-app kommer senere her på siden ;-)). Lydsiden er behagelig med god klaverlyd og små søde klaverstykker.

Allerede på første billede i app'en kan I se nogle af de søde figurer, der følger spillet og her kan I vælge imellem tre knapper: Nodetime, sange og frit spil på klaveret.

I nodetimen får børnene vist en node og skal så selv finde det nodenavn og den klavertangent, der passer til. I sange kan børnene spille klaver efter noder og i frit spil, kan de spille klaver som de vil, mens søde figurer danser til. Ude i siden af billedet er en lille ring, hvor de voksne kan justere, om barnet skal lære tonenavne, do-re-mi eller - for de øvede - uden navne på noderne (til dem, der mest fokuserer på at lære at spille klaver).

Vælger I nodetime, sendes i videre til en side, hvor der skal vælges, hvilke noder, barnet skal lege med - her kan I for eksempel starte med 3 forskellige noder (for så senere at udvide til flere toner, ja endda hele skalaer). Den næste scene viser et klaver forneden og nodelinjer foroven. Herefter skal barnet så trykke på den klavertangent (med nodenavn) som han/ hun mener er den rigtige. Hver gang barnet trykker rigtigt hopper der en sød lille figur ned og stiller sig på klaveret. Hvis det tager lidt lang tid, så giver app'en hjælp ved at skrive nodens navn under noden, så der også er et bogstav at gå efter. Skulle barnet trykke forkert, viser en pige hvilken tone, der istedet skal trykkes på. Da app'en er engelsk (der findes desværre ingen på dansk) skal man lige være opmærksom på, at tonen h på engelsk er b. Ellers er der ingen forskelle i tonenavnene.

Sange er nok for de lidt ældre børn, der allerede ved lidt om hvad noderne hedder. I denne del kan barnet vælge imellem forskellige kendte børnesange, som de så skal spille på klaver efterhånden som noderne viser sig på nodelinjerne og igen danser sjove figurer til og pigen viser vej til de rigtige toner.

I den sidste del frit spil er der, ja fri leg med noder, klaver og figurer, der danser til.

Alt i alt synes jeg, at det er en rigtig god app. Den kræver nok en del hjælp fra forældrene, særligt i starten, men som allerede skrevet kan børn (og forældre?) lære meget her om både noder og klaver på en sjov, interaktiv måde, der gør en måske lidt tør lærdom til spændende leg.

Note Teacher Kids i gratis version til Iphone/ Ipad kan findes her!
Og i betalingsversion her!
Og til Android her!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar