onsdag den 24. august 2016

Anna's kunstneriske ABC

Så har Anna La Cour - Harbo gjort det igen -  skabt et mesterværk om musik, kunst og kultur til børn. 

I e-bogen "Anna's ABC" skaber hun endnu engang en mageløs interaktiv platform for en sjov, spændende og yderst essentiel læring af kultur og kulturhistorie - til og med også sat i et tværfagligt lys. Målgruppen er de 5 - 8 årige, men jeg er sikker på, at ældre børn (og voksne) også vil nyde bogen og lære en masse undervejs. 


"Anna's ABC" indledes af en læseguide og her foreslår Anne, at bogen bliver brugt dagligt for at skabe en tryg rutine og kontinuerlig forståelse af konceptet. Anne skriver også, meget rigtigt, at “Det er daglig motion for sjæl og sind, en kulturkapital for livet, som kan blive til beroligelse og berigelse.”

Bogen har 29 kapitler svarende til de 29 bogstaver i alfabetet og hvert kapitel består af:

 1. Et bogstav
 2. En farve
 3. Et børnerim/ digt
 4. Et foto af et maleri/ historisk genstand
 5. Et klassisk musikstykke
 6. Korte facts om og fem spørgsmål til musikken og fotoet
 7. En idékasse til ydeligere inspiration og til tværfagligt samarbejde i fag som natur/ teknik/ matematik og engelsk (udover de indlysende fag musik, billedkunst og dansk)

Så tager vi for eksempel kapitlet om bogstavet J får vi følgende:
 1. Bogstavet J  
 2. Farven jægergrøn 
 3. Vrøvlerimet “Petermester Snedkersen der planked over kravleværket”. 
 4. Maleriet "En dansk Kyst" af Johan Thomas Lundbye
 5. Mozarts Hornkoncert (Rondo). (Anne foreslår, at maleriet vises imens musikken spiller).
 6. Facts om Mozart og Lundbye og fem spørgsmål til hvert værk.
 7. Idékassen, hvor Anne kommer med mange rigtigt gode forslag til, hvordan indholdet i kapitlet kan bruges yderligere - med for eksempel ord- og musiklege samt udforskning af den jægergrønne farve. 
De spørgsmål, der stilles til kunstværkerne er blandt andre:   
“Hvor mange instrumenter spiller? Et, nogle få, mange?”, "Lyt efter hornets første otte takter, som gentages flere gange. Markér, når I hører dem.” og “Beskriv maleriets motiv og brugen af de grønne nuancer.” samt “Hvad er der sket med vognen, og hvad mon de to mænd snakker om?” (svar findes bagerst i bogen).

Ved at gennemgå bogens 29 kapitler kommer læserne igennem - 29 bogstaver og 29 meget nuancerede farver (som for eksempel kastanjebrun, lapis, ishvid), men også igennem 29 kendte rim/sange samt 29 kendte og mere ukendte kunst- og musikværker. Der er mulighed for at nå vidt omkring og det gør Anne, imens vi som læsere suger til os af vigtig lærdom og dejlige oplevelser, der skærper vores sanser.


Bogen er let at gå til og skrevet i et behageligt sprog, der omfavner læseren og tager os med på en kunstnerisk rejse.


Anna La Cour-Harbos "Anna's ABC" er lavet hovedsageligt som en undervisningsbog i indskolingen, men, som hun selv skriver, kan den med fordel også bruges i hjemmet sammen med familien. Dette kan jeg kun give hende ret i og der er ingen tvivl om, at mine børn fra i dag af, vil blive beriget af al det spændende, som "Anna's ABC" byder på.


"Anna's ABC" er tilgængelig for iPhone, iPad og Mac og koster kr. 95,-. Kan købes her


Ingen kommentarer:

Send en kommentar