torsdag den 23. oktober 2014

Tre gode råd til børn i balance

Som forælder ved jeg, hvor meget det betyder, at ens barn er i god balance med sig selv og sine omgivelser. At de trives i hverdagen, tør være sig selv og har det rart i deres liv. Hver eneste dag gør vi ting, der kan hjælpe vores børn på vej i den retning, vi synes, passer godt til vores værdier og vores børns personlighed. 

En af de ting, der kan gøre stor forskel for børnene er musik - sat i en sammenhæng, der gør børnene godt. Den rytmiske musik får børnene ofte lov at stifte bekendtskab med. Anderledes ser det ud med den klassiske. Og det er ærgeligt, da denne musik giver børnene et særligt rum til ro og fordybelse i en verden, der kan være præget af travlhed. 

Her kommer derfor tre lette og hyggelige musik-aktiviteter, som I kan lave med Jeres børn:

1. Tegn årstidens farver til musikken: Tal med dit barn om de fire årstider: Hvad vi laver til disse, hvilke farver er typiske for dem og hvordan er vejret? Prøv at lytte til det musikstykke, jeg har lagt op her og tal sammen om, hvad det er ved musikken, der minder om efterår - nøgleord her kan være regndråber på taget, våde blade, stilhed i haven. Tag bagefter farver og papir frem og lad barnet tegne efteråret, mens i lytter til musikken igen. Du kan evt. skitsere et træ, som barnet kan udfylde med de ønskede farver. Tilsidst kan i tale om, hvilke farver, barnet har valgt og hvorfor.

Antonio Vivaldi: Vinter (jeg synes dog, at den fungerer bedre som efterår)

2. Lad dit barn ligge rart på et blødt underlag. Skab en behagelig temperatur enten via opvarmning eller et tæppe over barnet. Tal med barnet om, hvordan man kan se billeder, selvom man har lukkede øjne og lad barnet prøve dette af, mens du roligt guider dem til at se smukke ting - landskaber, hav, fugle, blomster osv. Spil derefter et smukt stykke klassisk musik (jeg har lagt et eksempel op her) mens barnet ligger med lukkede øjne og bagefter kan i tale om, hvilke billeder der kom op og eventuelt også følelser. Måske kan I som forældre høre stykkerne på forhånd og lede børnene i deres billeder inden start, hvis de har svært ved at komme i gang. Gabriel Faure: Sicilienne


3. Tag børnene med til koncerter og aktiviteter med klassisk musik jævnligt. På denne måde vil børnene få musikken ind under huden på en vedrørende og sansefuld måde. Det er dog vigtigt, at begivenhederne er tilpasset børn og at det foregår i hyggelige rammer så børnene føler sig godt tilpas og har lyst til at komme igen. Prøv evt. at se mere på de ting, som foreningen GENKLANGE kan tilbyde på www.geklange.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar