onsdag den 10. maj 2017

Dejlig og varm salmebog for de mindste

I dag vil jeg anmelde, omtale og anbefale en skøn lille salmebog til børn: Godmorgen & Godnat - Salmer for de mindste. 

Der findes masser af dejlige salmer - vi kender en del af dem og synger dem til særlige lejligheder som for eksempel jul og påske. Men når det handler om hverdagen, er det mit indtryk, at salmerne ryger til fordel for sange og viser. Og det er synd, for der er så meget guld at hente i salmernes skattekiste - også selvom man måske ikke er den store kirkegænger. De danske salmebøger inviterer dog ikke til at sidde med børnene og synge salmerne, mens man kigger på billeder - men heldigvis er der andre muligheder. 

Jeg har fundet en dejlig bog, der hedder Godmorgen & Godnat - Salmer for de mindste, udgivet af Det Kgl. Vajsenhus’ Forlag i 2011. Det er en bog med de typiske tykke papsider, der er lette for børnene at bladre i og den er fantasifuldt illustreret af Kamilla Wichmann, hvis varme streg og klare farver går lige i hjertet. Hver side overrasker med sjove detaljer og historier og giver en masse hyggeligt at tale med børnene om. Den gennemgående figur i bogen er en sød pingvin, der dukker op de sjoveste steder. På forsiden er pingvinen vågen på den øverste del af siden og sover på den nederste. På samme måde er bogen inddelt i morgensange og aftensange og hele farvespektret fra start til slut følger døgnets lys fra solopgangen røde farve til den mørkeblå nat. 

Denne sjove og hyggelig bog indeholder nogle af vores bedste salmer som “I Østen stiger Solen op”, “Nu Titte til Hinanden” og “Du som har tændt millioner af Stjerner”. og udover at være smukke salmer, så har vi her en del af Danmarks kulturhistorie, som er værd at bevare og huske. 

Flere af bogens sider er også gengivet som plakat, som farverigt kan pryde børneværelsets vægge. 

En af GENKLANGEs venner omtaler bogen således: 

"Godmorgen & Godnat - Salmer for de mindste" er en helt igennem skøn, lille bog! De tykke papsider og A5-formatet er perfekt til små børnehænder. Herhjemme har vi haft mange timers sjov med at bladre i bogen via de små forsidefaner, der hver især leder ind til en salme. Min søn elsker at lege "stop-salme": Mor giver bogen lyde ved at synge, så snart der bliver slået op på en salme (og der bliver ofte bladret hurtigt!). Andre gange er han i humør til fordybelse, og så læser vi de smukke tekster, nynner salmerne, og kigger på noderne og de fine illustrationer med drengen og pingvinen, der går igen i hele bogen. Bogen er slidt nu. Men sådan går det jo med ting, man holder ekstra meget af.”  Erickae Sommerhill

Ingen kommentarer:

Send en kommentar