onsdag den 23. november 2016

Dejlig jule-CD

Her i denne søde juletid, er det oplagt at anmelde en CD med - ja, selvfølgelig julemusik :-). Pladeselskabet Naxos og Morten Ernst Lassen herfra, har valgt og sammensat 2 CD'er under navnet Jul i Danmark. Og jeg kan roligt sige, at med denne i hus, er julestemningen så godt som sikret. Det er en dejlig CD med en masse kendte (og nogle få ikke så kendte) julesange, julesalmer og klassiske juleværker

Jul i Danmark formår at skabe et musikalsk rum, der hele vejen igennem indhyller lytteren i smukke toner, dejlige stemmer (vokaler) og klokker, der kilder i øregangen. Først og fremmest fordi de enkelte salmer, sange og musikstykker er af meget høj kvalitet, udført af de bedste af de bedste indenfor deres felt. Dernæst fordi de to CD'er hver især er fantastisk godt "gennemkomponerede" - og dermed mener jeg, at rækkefølgen af de enkelte stykker er fantastisk gennemtænkt og fungerer rigtigt godt, så man som lytter sidder derhjemme og bliver varm om hjertet. Der er desværre alt for mange jule-CD'er, hvor de enkelte musikstykker virker tilfældigt placeret i forhold til hinanden og hopper fra den ene stemning til den anden så man bliver lidt forvirret i hoved og øre.

Men ikke Jul i Danmark! Her inviterer Naxos os med på en dejlig julerejse, som jeg vil anbefale alle, der elsker julemusik, om at tage imod.

Som sagt består Jul i Danmark af 2 CD'er. Den første indeholder en god blanding af salmer, der bliver sunget på dansk af vores dygtigste kor og udenlandske orkesterstykker, der alle er tydeligt forbundet til julen. Her er dejlige udgaver af blandt andet Dejlig er Jorden, Julen har bragt velsignet bud og Barn Jesus i en Krybbe lå samt den velkendte musik fra Tchaikovsky's Nøddeknækkeren og Händels Messias. Netop Halleluja fra Händels Messias afslutter CD'en på festlig vis.

På Cd nr. 2 går julerejsen til de engelsk-talende lande med alle de gode gamle kendinge - og hermed mener jeg både sange og sangerne. Her er Bing Crosby med White Christmas og Santa Claus is Coming to Town, Frank Sinatra med Silent Night, Andrews Sisters med flere af deres julesange og meget andet godt fra samme pose. Igen så godt sammensat, at det er en fryd at lytte til.

Jul i Danmark er klangligt og lydmæssigt dejlig nærværende og lys - ligesom julen også gerne skulle være.

Så alt i alt kommer de to CD'er godt rundt om det mere kendte julerepertoire i både ind- og udland - og det på en elegant, velafbalanceret og klanglig smuk måde.

Det eneste, jeg godt kunne tænke mig, var et par enkelte nyere værker. Jeg ved godt, at der er stor tradition for det meste af musikken på Jul i Danmark, men ved at tilføje nyere værker, ville lytteren også automatisk opleve mere moderne musik, som måske engang kunne gå hen og blive en del af fremtidens traditioner.

Men jeg vil sige, at denne kritik er en mindre detalje og skal ikke ødelægge, at min konklusion bliver at disse to CD'er, er dejlige og helt sikkert vil være fast lydinventar her i huset hele december måned.

Ydermere har Jul i Danmark det meget sympatiske træk, at for hver CD, der bliver købt, går kr. 25,- til Børns Vilkår - som støtte til deres utroligt vigtige arbejde. Jeg håber, at vi kommer til at se mere af den slags samarbejde i fremtiden, så næstekærligheden kan brede sine vinger endnu mere.

CD'en kan købes hos GENKLANGE for kr. 159,95

Jeg håber, at i vil nyde CD'en ligeså meget som jeg og så er der kun tilbage at ønske jer alle - en rigtig glædelig musikalsk jul. 

1 kommentar:

  1. Hej. Rigtig fin side, jeg tilfældigt faldt over! Jeg har en blog, som du måske vil finde interessant, mit seneste indlæg omhandler The Middle East Peace Orcestra. http://uridanmark.dk/
    Mvh, Tom

    SvarSlet